TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis




Teraz jest 25 paź 2014, o 05:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 738 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 lut 2011, o 20:10 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 11 lut 2011, o 00:24
Posty: 35
Lokalizacja: Łódź
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 2.0 VVT-i
Moi drodzy... a czy ktoś może miał w rękach to -> http://www.scantool.net/obdlink-bluetooth.html?

A tak w ogóle, to czy mogę prosić o kontakt kogoś kto ma działający z T25 interfejs komunikacyjny? Chcę kupić ale boję się, że kupię coś co nie będzie działało...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 mar 2011, o 23:05 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 1 gru 2008, o 22:39
Posty: 118
Lokalizacja: Lodz
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2001
Silnik: 1.8 vvti
Mam T22 1.8vvti (po FL, 2001r)
Z forum wynika ze kabelki elm327 dzialaja z tym modelem w podstawowym zakresie - prosta diagnostyka silnika, np kod bledu. Mi to wystarczy, nie potrzebuje nic innego :)
Tyle ze na allegro rozrzut cenowy jest dosc duzy - od 50zl do 300zl.
Przykladowe aukcje (z tych tanszych):
http://allegro.pl/interfejs-elm-327-1-4 ... 35683.html
http://allegro.pl/interfejs-napraw-toyo ... 98064.html
http://allegro.pl/interfejs-diagnostycz ... 29421.html

Ktos z Was kupowal ostatnio taki kabelek do benzynowego T22 po FL i moglby podeslac linka do aukcji? Ewentualnie ktos wyjasni czym sie roznia kabelki za 50zl od tych za 300zl (pomine to ze te drozsze wersje maja np komunikacje po BT)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 mar 2011, o 18:45 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 2 lis 2008, o 16:55
Posty: 161
Lokalizacja: kozienice
Marka: Avensis
Model: T22
Rocznik: 2000
Silnik: 1CDFTV-D4D
Czy ktoś wie ,jaki interfejs z allegro będzie działał w T22 D4D 2000 r ,oczywiście za rozsądną cenę?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 mar 2011, o 20:25 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 17521
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 196
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
żaden nie ogarnie t22 d4d, zakładam ze jako rozsądna cenę rozumiesz jakieś 500zl

pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 mar 2011, o 21:30 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 2 lis 2008, o 16:55
Posty: 161
Lokalizacja: kozienice
Marka: Avensis
Model: T22
Rocznik: 2000
Silnik: 1CDFTV-D4D
wrc napisał(a):
żaden nie ogarnie t22 d4d, zakładam ze jako rozsądna cenę rozumiesz jakieś 500zl

pozdr

czyli jaki ,czy tylko servis?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 mar 2011, o 22:05 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 17521
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 196
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
robsonslowik napisał(a):
czyli jaki ,czy tylko servis?

nie, sporo dobrych warsztatów to czyta, ale testerami za 8-10 kola


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 kwi 2011, o 19:09 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 maja 2010, o 22:29
Posty: 172
Lokalizacja: Skierniewice
Marka: Ford
Model: była T22
Rocznik: 2001
Silnik: D4D
wojtek_roman napisał(a):
Witam wszystkich :papa:
Dopiero co wystartowałem z Ave T22 :-) 2.0 D4D z końca 2000 (już po FL).
Na początku postanowiłem sprawdzić, czy autko posiada jakieś błędy.
Check engine się nie świeci, więc zakładałem że nic nie będzie.
Z tego co wyczytałem, w tym temacie i kilku innych, Toyota ukrywa protokół transmisyjny więc dla zwykłego szaraczka z podłączeniem do kompa jest problem.
Dlatego zrobiłem zworkę (pin 4 i 13) i liczyłem migania ABS.
Wyszło, że jest jakiś kod 13.
Czy ktoś orientuje się, co oznacza ten kod?
Czy jeżeli Check engine jest wyłączony, oznacz to, że błąd kiedyś wystąpił, a teraz komputer zgłasza tylko jego historię?

Dziękuję bardzo za pomoc


a mi po zrobieniu zworki mruga tylko kontrolka poduszek i nic więcej ?

_________________
Obrazek

Pozdrawiam serdecznie
http://avensis.info/viewtopic.php?p=138724#138724


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 kwi 2011, o 12:21 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 12 kwi 2009, o 12:34
Posty: 12
Lokalizacja: Praszka
Witam,
kupiłem takie coś:
http://allegro.onet.pl/show_item.php?item=1556495784
i wg dostawcy powinno to się łączyć z Ave silnik vvti 1,6 z roku 2002.
Niestety jak piszą tutaj wszyscy na forum, nikomu się to nie udało. Ja próbowałem kilkoma już programami i zawsze to samo: nieznany protokół. Nie testowałem scantool.netem.
Czy ktoś już się połączył z tym silnikiem?? Albo zna odpowiedź jak to zrobić za pomocą tego urządzenia?

pozdrawiam

Aha... no i po podłączeniu miga tylko lampka ABS


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 cze 2011, o 11:19 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 lut 2009, o 13:39
Posty: 304
Lokalizacja: ok. Konina
Pochwały: 21
Marka: TOYOTA
Model: T22 przed FL
Nadwozie: hatchback
Rocznik: 2000
Silnik: 3SFE 2.0 LPG
WaLeC napisał(a):
Dlatego zrobiłem zworkę (pin 4 i 13) i liczyłem migania ABS.
Wyszło, że jest jakiś kod 13.
Czy ktoś orientuje się, co oznacza ten kod?

Nie wiem czy może nie zamieszam :brewki: , ale przed AVE mialem kadeta 1,6i-1990rok i tam po zwarciu w gnieździe kompa dwóch pinów, właśnie pomarańczowa kontrolka (awaria silnika) dawała kod nr 13. Kod 13 oznaczał właśnie BRAK BŁĘDÓW ! Nie wiem jak w AVE , jeszcze tego nie ćwiczyłem. ???


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 lip 2011, o 19:16 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 5 mar 2011, o 21:18
Posty: 11
Marka: Toyota
Model: Avensis verso
Rocznik: 2005
Silnik: 4wd4 1CD-FTV
witam
czy ktoś poradzi mi co mam sobie nabyc żebym mógł diagnozowac mojego Toyota avensis Verso ?
nie znam się na tym wcale,mechanik ze mnie podstawowy+
ale wolałbym miec cos pod reka żeby zdiagnozowac cokolwiek .

Z gory dzieki :jupi:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 lip 2011, o 19:23 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 30 cze 2011, o 16:20
Posty: 535
Lokalizacja: wrocław
Pochwały: 17
Marka: AUDI
Model: A8 D2
Rocznik: 2000
Silnik: 4,2 QUATTRO
chiśski tester toyota koszt 30000 wygląda i robiwszystko to co orginał lub diagun 431 do wszystkich aut w toyocie tez robi wszystko w każdym modelu koszt 2800 ja mam diaguna kolega chińską toyotę obaj jestesmy zadowoleni


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2011, o 13:36 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2010, o 10:37
Posty: 484
Lokalizacja: Szkocja
Pochwały: 88
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8 VVTI benzyna
Witam wszystkich!

Chciałem odczytać kody błędów po złączeniu odpowiednich pinów ale jest coś nie tak , kontrolka abs mruga cały czas i dość szybko , nie ma żadnych przerw lub coś w tym stylu żeby odczytać błędy i na dodatek razem z kontrolką abs mruga też kontrolka poduszek. Stałe mruganie to jakiś błąd czy zły odzczyt?
I jeszcze jedno pytanko, czy to urządzenie da radę odczytać błędy kiedy ściągnę odpowiedni program?
http://www.ebay.co.uk/itm/ELM-327-USB-1 ... 4154aec206
Patrząc na ilość sprzedanych sztuk od tego gościa to sądzę że daje radę ale niestety nie jestem ekspertem więc nie jestem pewny.

Z góry dziękuję za odpowiedź :ok:

_________________
Moja prezentacja T25 , T22 i CARINA - video klip na YouTube. Zapraszam!
viewtopic.php?f=63&t=13622


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 sie 2011, o 13:52 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2010, o 10:37
Posty: 484
Lokalizacja: Szkocja
Pochwały: 88
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8 VVTI benzyna
Witam ponownie!

Zaryzykowałem i kupiłem to urządzenie ELM-327-USB 1.4. Zamieszczone na płycie programy dostarczone z tym urządzeniem nie poradziły sobie z połączeniem , jak nie port niewłaściwy to znowu interface i ciągle coś. Ale poczytałem troszkę i dowiedziałem się że program "PCMSCAN" najlepiej radzi sobie z tym urządzeniem. Faktycznie tak jest , pobrałem ten program i bez problemu mogłem odczytać błąd oraz różne inne informację. Jeżeli komuś chodzi tylko o odczytanie błędu oraz sprawdzenie parametrów silnika to jak najbardziej zdaje egzamin.
Moim zdaniem jest to opłacalny zakup ponieważ tutaj za sprawdzenie błędu w warsztacie wołają sobie 30 funtów a ja elm-a kupiłem za 13.69Ł , PCMSCAN free ;-)

Dla zainteresowanych zrobiłem kilka zrzutów z programu:
Obrazy były robione tylko przy włączonym zapłonie a nie uruchomionym silniku więc nie wszystkie dane są wyświetlone. Na dole dwie zielone kontrolki "scan tool" oraz "vehicle" informują o prawidłowym połączeniu programu z urządzeniem oraz o wykrytym pojeździe.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

_________________
Moja prezentacja T25 , T22 i CARINA - video klip na YouTube. Zapraszam!
viewtopic.php?f=63&t=13622


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 sie 2011, o 14:02 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 wrz 2010, o 22:18
Posty: 72
Lokalizacja: ostrowiec sw
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 1CD-FTV 2.0-D4D
Czy jest cos takiego do 2.0d4d 116ps 1CD FTV linki.

_________________
czarny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 wrz 2011, o 18:05 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 wrz 2011, o 18:00
Posty: 20
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2003
Silnik: D4D 2.0 diesel
Witam,
Na wstępie powiem, że rzuciłem tylko okiem, czy nie ma takiego tematu, ponieważ jest tego tyle, że nie sposób odnaleźć. Jeżeli jest proszę podać linka i będę tam szukał.

A więc chcę kupić interfejs do mojej Toyoty Avensis 2.0 Diesel D4D 2003 r. 116KM i nie wiem, czy ELM 327 będzie pasował. Jedni mówią, że będzie, a inni, że nie będzie. Czy może ktoś z Was ma ten interfejs u siebie i sprawdzał go w w/w autku?
Jeżeli nie to może polecicie coś innego, od razu mówię, że jakieś Dominatory po 400 zł mnie nie interesują.

Z góry dzięki, pozdro!
(interfejs serwisowy)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 wrz 2011, o 18:13 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 5892
Pochwały: 610
Marka: Toyota
Model: T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2002
Silnik: D4D ДT+2T
327 nie będzie pasował, komunikować się potrafi jedynie sprzęt serwisowy za kilka-kilkanaście tysięcy złotych.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 wrz 2011, o 18:16 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 wrz 2011, o 18:00
Posty: 20
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2003
Silnik: D4D 2.0 diesel
w serwisie właśnie koleś patrzył takim samym czymś podobnym zupełnie jak to ... i wywnioskowałem, że to może być to. Bo modelowo to już chyba 2004 r. a od 2004 r. napisane, że już się komunikuje...

_________________
Zemsty nadejdzie czas !!!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 wrz 2011, o 18:17 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 wrz 2011, o 18:00
Posty: 20
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2003
Silnik: D4D 2.0 diesel
tzn nie serwisie ... warsztacie :)

_________________
Zemsty nadejdzie czas !!!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 wrz 2011, o 19:09 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 wrz 2011, o 18:00
Posty: 20
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2003
Silnik: D4D 2.0 diesel
zszedłem do autka i na tej obudowie od złącza do kompa jest napisane OBD - II
czyli jest szansa, że ELM 327 będzie dobrym wyborem :)
czy może tym się nie kierować?

_________________
Zemsty nadejdzie czas !!!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 wrz 2011, o 19:36 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 5892
Pochwały: 610
Marka: Toyota
Model: T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2002
Silnik: D4D ДT+2T
Jest napisane OBD II, ale niestety komputer silnika nie "rozmawia" w języku OBD II, a we własnym toyotowskim.
search.php?keywords=327&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 wrz 2011, o 19:44 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 kwi 2009, o 23:43
Posty: 5120
Lokalizacja: Zambrów/Kopenhaga
Pochwały: 303
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 benzyna
na pokrewnym forum czytałem,że elm327 gada z T25 w benzynie ale w dieslu nie koniecznie.

_________________
Obrazek
Jednym z najmilszych doświadczeń w życiu jest być celem, nie będąc trafionym (W.Churchill)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 wrz 2011, o 21:44 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 wrz 2011, o 18:00
Posty: 20
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2003
Silnik: D4D 2.0 diesel
no drogie to nie jest, więc można sprawdzić i zaryzykować, najwyżej się przyda kiedy indziej :)
bo mi generalnie chodzi o kasowanie błędów...
a jeszcze mam pytanie... można to podłączać na odpalonym silniku, czy jak to się robi?
najpierw podłączam potem uruchamiam silnik?

_________________
Zemsty nadejdzie czas !!!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 wrz 2011, o 21:51 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 5892
Pochwały: 610
Marka: Toyota
Model: T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2002
Silnik: D4D ДT+2T
thomaswwa napisał(a):
bo mi generalnie chodzi o kasowanie błędów...

Odłączasz akumulator, albo wyjmujesz bezpiecznik kompa na chwilę i skasowane.

A jak wywala błędy to warto sprawdzić dlaczego i naprawić, aby nie wywalał.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 wrz 2011, o 22:43 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 wrz 2011, o 18:00
Posty: 20
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2003
Silnik: D4D 2.0 diesel
ja już sprawdzałem i pokazało świece, także nie ma problemu wielkiego
mam seryjne radio także nie wiem, czy ono nie jest kodowane jakieś :/ a nie mam kodu
i dlatego nie jest to mi na rękę za specjalnie

_________________
Zemsty nadejdzie czas !!!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 wrz 2011, o 23:23 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2010, o 10:37
Posty: 484
Lokalizacja: Szkocja
Pochwały: 88
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8 VVTI benzyna
Ja jedynie mogę dać przykład z silnikiem benzynowym , też niektórzy pisali że działa inni że nie , zaryzykowałem i się opłacało.

emillo83 napisał(a):

Zaryzykowałem i kupiłem to urządzenie ELM-327-USB 1.4. Zamieszczone na płycie programy dostarczone z tym urządzeniem nie poradziły sobie z połączeniem , jak nie port niewłaściwy to znowu interface i ciągle coś. Ale poczytałem troszkę i dowiedziałem się że program "PCMSCAN" najlepiej radzi sobie z tym urządzeniem. Faktycznie tak jest , pobrałem ten program i bez problemu mogłem odczytać błąd oraz różne inne informację. Jeżeli komuś chodzi tylko o odczytanie błędu oraz sprawdzenie parametrów silnika to jak najbardziej zdaje egzamin ....

_________________
Moja prezentacja T25 , T22 i CARINA - video klip na YouTube. Zapraszam!
viewtopic.php?f=63&t=13622


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 wrz 2011, o 23:40 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 wrz 2011, o 18:00
Posty: 20
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2003
Silnik: D4D 2.0 diesel
nie no myślę, że uda mi się skasować to... koleś w warsztacie podłączał takim małym kabelkiem do laptopa także na 99% to było ELM 327 :) no ale zawsze pozostaje ryzyko :)

_________________
Zemsty nadejdzie czas !!!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 wrz 2011, o 23:42 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 wrz 2011, o 18:00
Posty: 20
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2003
Silnik: D4D 2.0 diesel
a no i jeszcze nie wiem, czy można włączyć silnik po podłączeniu do kompa ?

_________________
Zemsty nadejdzie czas !!!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 wrz 2011, o 23:44 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 kwi 2009, o 23:43
Posty: 5120
Lokalizacja: Zambrów/Kopenhaga
Pochwały: 303
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 benzyna
chyba wystarczy przekręcić stacyjkę na kontrolki tylko żeby skasować

_________________
Obrazek
Jednym z najmilszych doświadczeń w życiu jest być celem, nie będąc trafionym (W.Churchill)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 wrz 2011, o 23:49 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 wrz 2011, o 18:00
Posty: 20
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2003
Silnik: D4D 2.0 diesel
tak, wiem, ale chodzi mi o ten rysunek wyżej (screen) żeby i przy okazji pracę silnika monitorować, chyba, że źle rozumuje i tego się nie da zrobić :)

_________________
Zemsty nadejdzie czas !!!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 wrz 2011, o 23:52 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 kwi 2009, o 23:43
Posty: 5120
Lokalizacja: Zambrów/Kopenhaga
Pochwały: 303
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 benzyna
da się........na odpalonym

_________________
Obrazek
Jednym z najmilszych doświadczeń w życiu jest być celem, nie będąc trafionym (W.Churchill)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 738 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda


PayPal